Tegenwoordig hebben 9 van de 10 Nederlanders dagelijks met stress te maken 1. Mensen met een drukke lifestyle zijn in een constante staat van alertheid en hebben een verhoogd risico voor burnout. Neem de volgende vragen eens door. Herken jij je hierin?

  1. Ben jij iemand die zijn leven super efficient heeft ingericht en zo van de ene in de andere activiteit holt en als je ergens moet wachten emails op je telefoon gaan beantwoorden?
  2. Ben jij iemand die alles graag goed wil doen en altijd net wat meer kwaliteit aflevert dan je collegas ondanks dat je er eigenlijk ook geen tijd voor hebt?
  3. Ben jij iemand met een abnormaal hoge werkload maar een motief heeft om dit gewoon aan te pakken. bv het streven naar succes, promotie of meer verdiensten?
  4. Ben jij iemand met een niet zeuren, hard werken mentaliteit die als hij ziek is of in de pauzes door blijft werken?
  5. Heb je weinig ruimte voor zaken die er tussendoor komen heb je het gevoel dat een inkomend telefoontje jouw strakke planning verstoort?
  6. Ben jij iemand die naast een drukke baan ook met vrienden wil afspreken of wil presteren tijdens het beoefenen van je sport?
  7. Heb jij in de afgelopen twee jaar heftige omstandigheden mee gemaakt zoals een gebroken relatie, echtscheiding, overlijden, verlies of wisseling van baan, verhuizing of iets soortgelijks?
  8. Heb je in de afgelopen periode overmatig alcohol of drugs gebruikt?
  9. Zeggen anderen wel eens tegen je; “wat ben je altijd druk, je zou eens wat meer moeten ontspannen”?

Is je antwoord op deze vragen vaker ja dan nee dan zit je al in de ‘overspannen fase’ en dichtbij de gevaren zonde van een burnout.

Zelf heb je waarschijnlijk niet in de gaten dat er sprake is van spanning. Je vindt het vooral goed van jezelf dat je zoveel ballen weet hoog te houden. Helaas houdt je lichaam dit niet lang vol en ga je op een gegeven moment onderuit.

Wat zijn jouw beweegredenen voor het werk dat je doet? Geld? Stabiliteit? Veiligheid? Succes? Status? Macht? Druk? Alles anders dan “ik vind het leuk” veroorzaakt onbewust stress. Je kunt dit best een tijdje vol houden maar de kans op een burn out wordt groter.

 

Referenties   [ + ]